•Werken kruispunt Nieuwstraat met Stationstraat•Novemberactie tijdens dinsdagmarkt•Stadsbestuur lanceert platform voor ondernemers•Kalligrafie in de Merode•Grote brandhoutverkoop Zuiderkempen•Stadsdiensten gesloten op 1 en 2 november•...

Werken kruispunt Nieuwstraat met Stationstraat
Van 28 t.e.m. 31 oktober zal het stadsbestuur werken uitvoeren aan het kruispunt Nieuwstraat-Stationstraat-Lebonstraat. Hierdoor zal geen verkeer mogelijk zijn vanuit Nieuwstraat en Markt richting Stationstraat en Lebonstraat en vanuit Stationstraat richting Lebonstraat. Het verkeer komende vanuit Stationstraat - Dokter van de Perrestraat richting Werft zal omgeleid worden via Kwakkelberg, Meidoornstraat, Elsum en Lebonstraat. Het verkeer vanuit De Billemonstraat richting Stationstraat-Lebonstraat zal omgeleid worden via Rozendaal en Kwakkelberg. Het verkeer vanuit Werft en Nieuwstraat zal gedurende de werken via de Nieuwstraat en Rozendaal richting Stationstraat kunnen. In de Nieuwstraat wordt hiervoor tijdelijk dubbele rijrichting ingevoerd. Alle handelaars en centrumparkings blijven bereikbaar. Voetgangers en fietsers krijgen wel doorgang via het voetpad. De werken hebben ook invloed op de dienstregeling van De Lijn. Zij verwittigen reizigers via meldingen aan de haltes.  
 
 
Novemberactie tijdens dinsdagmarkt
Tijdens de maand november organiseert het marktcomité van de dinsdagmarkt in samenwerking met het stadsbestuur voor de vierde maal een markttombola. Deze novemberactie wordt gehouden op dinsdag 6, 13, 20 en 27 november. Bij elke aankoop krijgt de klant bij de deelnemende kramer een tombolabiljet, die in de urnebus gedeponeerd moeten worden. De bussen staan aan de frituur op de Werft en in het midden van de Markt. Er zijn 414 cadeaubonnen te winnen van 5 euro en 24 van 10 euro, op te kopen bij de deelnemende marktkramers. De trekking van de winnaars staat gepland op dinsdag 4 december. De winnaars krijgen hun cadeaubon thuis toegestuurd.
 
 
Stadsbestuur lanceert platform voor ondernemers
Op 16 oktober lanceerde het stadsbestuur, in samenwerking met Turnhout de website www.ondernemenindekempen.be. Het is een platform waar zowel gevestigde als startende ondernemers economische informatie, zoals wetgeving kunnen terug vinden. Om het zoeken te vergemakkelijken is de informatie opgedeeld per sector. Voor mogelijke investeerders is een Engelstalige versie voorzien: www.investinkempen.be. Op termijn zal ook een e-loket voor ondernemers worden uitgebouwd. Met het platform streven Geel en Turnhout naar een imagoverbetering van de Kempen als investeringsregio en zal de detailhandel worden gestimuleerd. De Vlaamse overheid subsidieert het project met een bedrag van zo’n 237 000 euro.


 
Kalligrafie in de Merode
Op zondag 28 oktober 2012 luiden tal van initiatieven in Vlaanderen ‘Cultuur van de stilte’ in, een campagne rond de waarde van stilte, rust en ruimte in onze steeds drukkere samenleving. ‘Cultuur van de stilte’ gaat over kwaliteit van aandacht, over eenvoud, wijsheid en humor en benadrukt de kracht van verwondering, concentratie en betrokkenheid. In het de Merodegebied zijn er zes waardevolle activiteiten te beleven. Eén in elke gemeente. In Geel staat in de St. Laurentiuskerk van Zammel ‘Kalligrafie in de Merode’ op het programma. Van 14u tot 16u stellen kalligrafen al schrijvend hun werk aan je voor. Naast oude en nieuwe teksten over het mooie Merodegebied, zijn stilte en rust hun inspiratiebronnen. Kom stilletjes kijken naar deze kunst van de kalligrafie. Er is ook een gegidste rondleiding van zo’n 20 minuten door deze vroeg-neogotische kruiskerk, om 14u en 15.30u. De activiteiten zijn gratis. Inschrijven is niet nodig.


 
Grote brandhoutverkoop Zuiderkempen
Naar jaarlijkse gewoonte organiseert vzw Bosgroep Zuiderkempen een brandhoutverkoop in het najaar. In totaal worden zo’n 145 brandhoutloten verkocht, verspreid over de gemeenten van de Zuiderkempen, goed voor een volume van 1600 m³ hout. Het meeste hout wordt op stam verkocht, wat wil zeggen dat de kopers de bomen zelf dienen te kappen en verzagen. Er worden ook 25 loten liggend hout te koop aangeboden, met een gemiddeld volume van 3 à 4 m³ per lot.
 
De verkoop wordt gespreid over twee dagen. Op vrijdag 9 november kan je om 19u in parochiezaal Gildenhuis, Beerstraat 54 in Meerhout terecht voor de loten in de gemeenten Geel, Balen, Mol, Meerhout en Laakdal. Op zaterdag 10 november staat de verkoop gepland om 9.30u in zaal ‘Het vierde oor’ (Teunenberg), Boerenkrijglaan 51E in Olen voor de loten in de gemeenten Herselt, Westerlo, Olen, Herentals, Heist-op-den-Berg en Herenthout. Wie interesse heeft in brandhout kan alvast de brandhoutcataloog opvragen. Deze kan je opvragen bij de infocel technische dienst op het stadhuis.
 
 
Stadsdiensten gesloten op 1 en 2 november
Naar aanleiding van Allerheiligen zijn de stadsdiensten gesloten op donderdag 1 november. Sommige diensten maken de brug naar het weekend en zijn ook op 2 november gesloten. Het betreft de diensten op het stadhuis, het archief, de jeugddienst, de balie van cc de Werft (ook 3 oktober gesloten) en de OCMW-diensten Al-arm, dagcentrum, wijkwerking, warme maaltijden, gezinszorg en de sociale dienst. Andere stadsdiensten zoals Toerisme Geel en het Gasthuismuseum zijn op vrijdag wel open. Het zwembad is open zowel op 1 als 2 november.
 
 
Sportraad kiest sportlaureaten
Op vrijdag 18 januari 2013 kiest de Geelse Sportraad in cultuurcentrum de Werft de de sportpersoonlijkheden van het afgelopen jaar. Kandidaturen voor sportbelofte, G-sporter, sportvrouw, sportman, sportverdienstelijke en sportvereniging van het jaar kunnen binnen gebracht worden op het secretariaat van de sportraad voor 19 november. Uit de kandidaturen wordt een voorselectie gemaakt. Het zijn uiteindelijk drie genomineerden per categorie (uitgezonderd sportverdienstelijke) die mee gaan naar de finaleavond op 18 januari. Hieruit kiezen de bestuursleden van de sportraad en de leden van de pers de sportpersoonlijkheden.
 
Ook de niet genomineerden worden uitgenodigd op de verkiezing. Zij ontvangen een kleine attentie als beloning voor de geleverde sportprestaties. Op deze manier wil de sportraad niet alleen de grote Geelse sportkanonnen huldigen maar ook de andere Geelse sporters betrekken in het geheel.